Számodra mit jelent az egészség? Mikor érzed magad egészségesnek? Nálad mi tartozik az egészhez? Amikor jól működik a tested? Vagy ennél azért összetettebb a kérdés?

Az egészségtudatosság kérdését jártam körül egy egészség coach szemszögéből a JomTom Étrendkiegészítő Webáruház blogján megjelent cikksorozatom 3. részében.

"

Számodra mit jelent az egészség? Amikor nem vagy beteg? Nincsenek tüneteid? Jól működik a tested?

Vagy ennél azért többről van szó?

Talán segíthet, ha végig gondolod, mikor érzed magad egésznek. Ha készítesz egy leltárt: minek kell meglennie ahhoz, hogy jól működjön a rendszer. A Te rendszered. Mi szükséges ahhoz, hogy jól legyél?

Ha testi szinten rendben vagyunk, akkor mondjuk legtöbbször, hogy egészségesek vagyunk. Ha észlelünk egy vagy több tünetet, az egy jel, ami mutatja, hogy az egészben egy rész meghibásodott. Jobb esetben gyorsan megjavítjuk, kezeljük, meggyógyulunk. És nem gondolkozunk el azon, hogy mi lehetett a hiba oka. Kivéve, ha az a tünet sokszor visszatér, rossz esetben súlyossá vagy krónikussá válik.

Több dolog is megbonthatja az egész egyensúlyát. Akik tudatosan figyelnek az egészségükre, már kívülről fújják, hogy fontos a megfelelő táplálkozás, a mozgás, a kellő mennyiségű alvás és a stressz csökkentése.

Igen, ez egyfajta tudatosság, ami nagyon fontos. De vajon mindent magában foglal-e, elegendő-e ahhoz, hogy minden kerek egész legyen?

  • Mindent megteszünk-e azzal, ha egészségesen táplálkozunk, próbálunk 7 órát aludni és rendszeresen mozgunk?
  • Az egészséges tápanyagok mennyire tudnak felszívódni, ha a stressz miatt felborul az emésztésünk?
  • Tudunk-e jól és eleget pihenni, amikor állandóan agyalunk egy problémán?
  • Van-e energiánk sportolni vagy kikapcsolódni, amikor ki sem látunk a nyomasztó feladataink közül?
  • Ha nem is vagyunk betegek, de folyton negatív gondolatok pörögnek a fejünkben vagy rossz érzések gyötörnek, egy idő után mi történik a testünkben?

 

Egyáltalán tudjuk-e, egész pontosan mi zajlik bennünk nap mint nap?

  • Milyen gondolatok suhannak át az agyunkon? Egyes tanulmányok szerint naponta kb. 60ezer gondolat forog a fejünkben, ennek 80-90%-a ismétlődő, negatív, sőt, sokszor önbántalmazó. Tudjuk-e, hogy a mi esetünkben ez az arány hogyan alakul? Mik a gondolataink és milyen témák köré csoportosulnak? Hány gondolatunk kapcsolódik a múlthoz, hány a jövőhöz és mennyi a jelenhez?
  • Milyen érzéseket táplálunk önmagunk és a környezetünk irányába? Felismerjük az érzéseinket? Beazonosítjuk őket? Kötjük eseményhez, történéshez, bármihez?
  • Felismerünk összefüggéseket a bennünk megszülető érzések és gondolataink között? Észrevesszük-e, ha egy gondolat vagy érzés hatására a testünk jelet küld? Pl. egy állandóan visszatérő gond miatt megfájdul a fejünk, aggodalom miatt összerándul a gyomrunk vagy ha egy szerettünk megölelése melegséggel önti el a szívünk?
  • Tisztában vagyunk a bennünk zajló folyamatokkal? Értjük, érezzük, ismerjük magunk?

 

Tudatosak vagyunk mindezzel kapcsolatban? Amíg nem, addig nehéz befolyásolni és a számunkra jó működés felé irányítani a rendszert. Amíg nem tudom, hogy mi történik bennem, hogy tudom eldönteni, jó-e nekem vagy sem? Ha nem az, akkor hogyan tudom korrigálni, mit kell tennem ahhoz, hogy jó legyen?

Ez a fajta önismeret és tudatosság kulcsfontosságú.

S további segítséget jelenthet olyan készségek elsajátítása, amelyek támogatják fizikai és mentális jóllétünk fenntartását, mint pl. stresszkezelési és kommunikációs eszközök, relaxációs módszerek, légzéstechnikák. Nagyon fontos, hogy megtaláljuk a sajátunkat, a mi személyiségünkhöz, életvitelünkhöz passzoló eszközöket, amiket önazonosan tudunk használni, beépíteni a mindennapjainkba.

Fentiek mellett a pozitív gondolkodás és a nézőpontváltás képessége is hozzájárul a tudatos életvezetéshez és ahhoz, hogy a lehető legjobban vagy egészen jól legyünk.

 

„A tudatos jelenlét arról szól, hogy teljesen éberen éljük az életünket.

Észleljük az élet minden egyes pillanatának átható elevenségét.

Érezzük, hogy élünk.

Azonnali, élő kapcsolatban vagyunk saját belső erőforrásainkkal, melyek a belátást, átalakulást és egészségessé válást segítik.” – Jon Kabat-Zinn, Ph.D

Hasonló tartalmakért kövess Facebook és Instagram oldalamon, ahol további érdekes tartalmakkal érkezem rendszeresen!