Akár ügyféllel dolgozom egy coaching folyamatban, akár a barátaimmal kávézom, mostanság mindig megjelenik témaként a félelem:

„Ha összeírom a rövidtávú céljaimat, mi a garancia, hogy meg is tudom valósítani?”

„Hogyan tudnék bármit előre tervezni épp most? Ki tudja, mi lesz…”

„A gyerek nem szeret valamiért újabban iskolába menni, sír reggelente.”

„A lányom nem tud aludni mostanában, ha tudja, hogy másnap dolgozatot ír.”

A bizonytalanság, kiszámíthatatlanság és a nap mint nap látott sok borzalom természetes eredménye a megjelenő félelem. Ez önmagában egy reakció, ami akár életet is menthet. A baj akkor van, ha ez elhatalmasodik a mindennapjainkban, és egy spirálként lehúz a sötét mélybe.

Ilyenkor egyrészt felerősödnek a meglévő problémák, amiket eddig így vagy úgy, de tudtunk kezelni.
Másrészt pedig annyira elvihet ez az érzés, hogy megnehezítheti a döntéshozatalt, akár irracionálisnak tűnő dolgokat is tehetünk.
Arról nem beszélve, hogy az állandó stressz okán az egészségünk is kárt szenved, előbb-utóbb jönnek a testi tünetek.

Mit tehetünk?
A következő pár posztomban ehhez szeretnék néhány segítő tippet adni.

A legfontosabb dolog: maradj fókuszált!

Tipp No.1.

Amikor úgy érzed, elönt a félelem és elkalandozol, eltávolodsz a jelen valóságtól a „Mi lesz, ha…?” kérdésekkel, hozd vissza a figyelmed a jelenbe! Mi van itt és most konkrétan?

Nem az a baj, ha elgondolkozol, mit tehetsz bizonyos esetekben, hanem ha minden gondolatod ekörül jár. Szinte egész nap ezen agyalsz. Kapd rajta magad és térj vissza fejben és lélekben. Koncentrálj arra, ahol vagy, akivel vagy és arra, amit épp csinálsz.

Ebben segíthet, ha behunyod a szemed és veszel 3 mély lélegzetet. Van egy mini meditáció is, ami segíti a „leföldelést”: állj csípőszélességű terpeszben, egyenes háttal és képzeld el, hogy a talpad belegyökerezik a földbe, szilárdan állsz, a talaj biztonságban megtart. Vagy csak simán öleld meg egy szeretted, aki ott van Veled.❤️

Te hogy szoktad visszanyerni a fókuszált állapotod?

Hasonló tartalmakért kövess Facebook és Instagram oldalamon, ahol további érdekes tartalmakkal érkezem rendszeresen!