A Semmitteves.hu csapata készített velem interjút, a téma a tudatos stresszkezelés volt, hogyan azonosíthatjuk be az életünkben a stresszforrásokat, mikor van baj a stresszel és milyen módszereket vethetünk be egy nyugodtabb, teljesebb életért.

A tudatos stresszkezelés fontos készség a mai világban.

Mindennapi teendőink pörgésében a stressz könnyedén alap állapotunkká válhat, és elfelejthetjük, milyen igazán jól és nyugodtan élni. Sokszor nem is tudatosul bennünk, hogy a problémás élethelyzet vagy diszharmónia összekapcsolódik a stressz jelenlétével.

Nem érdemes elmenekülni a stressz elől, inkább alakítsunk ki egy eszköztárat a kezelésére.

Első lépésként érdemes beazonosítani a stresszforrást. Innen léphetünk tovább saját, feszült helyzetben előbukkanó működési mechanizmusaink megfigyelésére. Ebben önismereti gyakorlatok és a konzisztens gyakorlás is sokat segíthet. A stresszre adott reakcióinkat mindhárom síkon érdemes megfigyelnünk: gondolatok, érzések és testi tünetek szintjén.

Önmagában már az is megnyugtató lehet, amikor rálátunk az ezek közötti összefüggésekre. Azáltal, hogy térképet kapunk a stresszel kapcsolatos működésünkről, szélesedik az önismeretünk is, ami segítségünkre van az életünk minden területén.

 

A túl sok stressz tünetei 🔥

Amikor túl sok stressz van jelen az életünkben, akkor gyakori tünet a fáradtság, ingerültség, fókuszvesztés.

Fontos tudni, hogy nem csak “káros stressz” (distressz) létezik, hanem van “jó stressz” (eustressz) is.

Előbbi nyomasztó, bénító hatásával csökkenő hatékonysághoz vezet a mindennapokban. Utóbbi azonban létrehozza számunkra az optimális feszültséget, ami pozitív hajtóerőként átlendít a nehéz helyzeteken és a teljesítményünk is növekszik.

Mivel a stressz az élet velejárója, szinte mindig jelen van valamilyen formában, nem tudjuk végérvényesen “megoldani”.

Érdemes szokásként kialakítani a stressz tudatos megfigyelését, így idővel már nem kapaszkodunk bele, nem azonosulunk vele. Békében tudunk lenni azzal, ha jelen van és hagyjuk, hogy tovább vándoroljon akárcsak a gondolatok és az érzések.

A stresszkezelés egy folyamat, ami figyelmet és éberséget igényel.

 

A stresszkezelés gyakorlati eszközei 😌

Amikor megtanulunk békében lenni a stresszel és elfogadjuk a jelenlétét, azzal együtt megszületik a képességünk arra is, hogy a jó stresszt válasszuk a káros stressz helyett.

Íme 3 egyszerű eszköz arra, ami képes még éberebbé tenni bennünket:

Megfigyelés – Érdemes megfigyelnünk magunkon, hogy stresszes állapotban milyen testi tünetek, és ezzel együtt milyen gondolatok és érzések vannak jelen. Hol és mit érzünk? Melyik testi érzet milyen gondolathoz kapcsolódik?
Naplózás – Készítsünk a megfigyeléseinkről naplót, így egy idő után kirajzolódnak az összefüggések, mintázatok. Mi mire van hatással? Mik a kapcsolódó elemek?
Tudatos stresszoldás – Keressünk olyan tevékenységet, amely megnyugtatóan hat ránk, és próbáljunk ki minél többet. Mi működik a legjobban egy-egy adott helyzetben?
Korábbi hitrendszereink elengedése, társadalmi címkéink és azonosulásaink megszüntetése egy folyamat, ami nagy valószínűséggel komfortzónából való kilépéssel fog járni. És habár a változás félelmetesnek tűnhet, a bátorságunkért sok esetben egy egészséges és harmonikus életet kapunk “ajándékba”.

A stresszkezeléshez kapcsolódó változások számos dolog újradefiniálását igénylik, így érdemes szakértő segítségét kérni, aki megfogja a kezünket és vezet minket az úton.

 

👋 Szakértő vendégünk: Gyulai Kriszta stresszmentor és selfness coach

“Olyan emberekkel foglalkozom, akik a stressz hatására elfelejtették, hogy jó élni. Hogy milyen kipihenten, nyugodtan létezni.”

Gyulai Kriszta több, mint 20 év önismereti munkáját, spirituális és szakmai tanulmányait sűrít bele szakmai munkájába, ahol a coaching eszköztárát használva kifejezetten a stresszkezelésre fókuszál. A stressz holisztikus kezelésében hisz, ahol a test, a gondolatok és az érzelmek összehangolása, a testi és mentális stresszkezelés együtt vezetnek el az egészségesebb, harmonikusabb életmódhoz.

A személyes coaching folyamatai során olyan egyénre szabott módszereket tanulnak meg tőle ügyfelei, melyek mindennapi használatával visszaállítható a harmónia az életük minden területén.

Az interjút itt tudod megnézni:

 

Ha szeretnéd meghallgatni a teljes adást (51 perc), akkor megteheted az alábbi helyeken:

 

Semmitteves.hu

Spotify

Apple Podcasts

Google Podcasts

 

  • Honnan tudhatjuk, hogy a stressz irányítja az életünket? (2:00)
  • Mi a stressz legfőbb okozója? (8:55)
  • Hogyan tanulja meg a stressz kezelni önmagát? (15:21)
  • Hogyan tudjuk a káros stresszt jó stresszé alakítani? (26:10)
  • Milyen otthon is végezhető gyakorlati eszközök vannak? (31:55)

 

Hasonló tartalmakért kövess Facebook és Instagram oldalamon, ahol további érdekes tartalmakkal érkezem rendszeresen!