Egy inspiráló történet nőkről nőknek, a női őserőről és arról, hogyan lehet megtalálni általa a fényt az alagút végén. Erről szól a JomTom Étrendkiegészítő Webáruház blogján megjelent cikksorozatom záró írása.

"

45 éves gyönyörű nő, két kisgyermek édesanyja, középvezető egy prosperáló cégnél.

Mégis megtörve érkezik, szinte összetöpörödve az élet súlya alatt. Sokat mosolyog, de szemei ötpercenként könnybe lábadnak, ahogy mesél magáról és az életéről. Pontosabban inkább csak az életéről, mert magát sehol sem találja, azt sem tudja ki lett mára, hová lett az a vidám, lelkes, minden újdonságra nyitott, energikus lány. Valahol elveszett útközben. Lediplomázott, elhelyezkedett egy multinál, majd szült két gyermeket. A kapcsolatában először csak azt vette észre, hogy egyre inkább a férje kedvében akar járni, de minél többet tesz, annál kevésbé értékeli a párja. Sőt, egy idő után ő lett a hibás mindenért. Egyre halványodott, aztán egyszer csak úgy érezte, eltűnt. A családból, a saját életéből. Nem járt el sehová, nem találkozott barátokkal. Fokozatosan csökkenő önbizalma miatt a karrierje is megrekedt, megoldó üzemmódban működött. Lemondott a benne élő nőről, társól, barátról. Lemondott magáról. Végül elhagyta a férje, de az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy az apa a nagyobbik gyermeküket elkezdte ellene hangolni. Ezt a helyzetet már nem tudta kezelni, úgy érezte, végképp kicsúsztak a dolgok az irányítása alól. A legrosszabb talán az volt, hogy elvesztette a reményt abban, hogy ez valaha jobb lesz.

Mégis a hite tartotta meg. Az nem lehet, hogy így marad minden! Még hátra van az élete második fele! Az sem mehet tovább, hogy napi egy doboz cigarettába fojtja helyzete okozta napi stresszét, pláne nem egy endometriózissal a háttérben, ami az évek alatt kialakult nála. S azt sem engedheti meg, hogy a gyerekei ilyen példát lássanak maguk előtt. Pláne a kislánya, mit tanul így ebből, ilyen egy női sors? Egy anya sorsa? Ha ebben nő fel, azt hiszi majd, ez elfogadható? S a fia? Neki az lesz a normális, ha azt látja, hogy egy férfi viselkedhet gorombán egy nővel, a gyermekei anyjával? Ez nem lehet, kell, hogy legyen valami megoldás, egy kiút!

Ebbe a belső hangba, a megoldani akarás erejébe tudtunk kapaszkodni. Hiába volt nagyon fáradt az állandó küzdelemtől és magányos harctól, amivel a víz felett tartotta magát, ez a hang erősebb volt. Csak szüksége volt egy kézre, amibe kapaszkodni tudott.

A közös munkánk első szakasza a megerősödésről szólt és az energiája visszanyeréséről. Végeztünk mindfulness gyakorlatokat, hogy megtanuljon a jelenben és minél tudatosabban élni, észrevenni a szép és pozitív dolgokat. Szép lassan megtalálta azokat a pontokat, amikből erőt tudott meríteni. Napi rutinokat vezettünk be, mint jóga, pozitív idézetek olvasása s gyakoroltuk, hogy lehet legalább egy jó dolgot megtalálni a napi nehézségek között.

Az önismereti kérdések segítségével megismerte a saját működési mechanizmusát, az otthonról hozott mintázatait, az elakadásainak okait. Tudatosította és elkezdte működtetni azokat az erősségeit és képességeit, melyek segítségére szolgáltak a megküzdésben, s a kitűzött céljai elérésében. Bakancslistát írt és minden életterületen célokat állított fel a megdolgozandó területeken. Prioritásokat határozott meg az életében, terveket állított össze, amiket apró, megvalósítható lépésekre bontottunk. Kommunikációs technikákat gyakoroltunk, hogy úgy tudja rendezni a konfliktusait maga körül, hogy békésen érvényesítse magát. Tesztek segítségével felmértük a motivációs kulcsait s azon készségeit, melyek a karrierje építésében támogatják őt. Rengeteget dolgozott a nőiességhez fűződő viszonyán, sok játékos feladat segített rátalálni a benne élő nőre.

Félévnyi önmagába fektetett energia eredményeképp megfordult vele a világ:

– Mára sokkal jobban ismeri és szereti magát, tudja mit akar és mit nem.

– Tudja mik az erősségei, amikre támaszkodhat és mik a gyenge pontjai, s azokat megtanulta kezelni.

– Biztonságban érzi magát, megtanult újra bízni és kapcsolódni.

– Női mivoltában és szerepében megerősödött és megtalálta magában a női őserőt.

– Javult az egészségi állapota.

– Gyermekével rendeződött a kapcsolata.

– Meghúzta a saját határait, már nem tudja őt bántani az exférje.

– Új párkapcsolata lett.

– A munkahelyén új pozíciót harcolt ki magának, ahol azt csinálja, amit igazán szeret.

 

S ennél még többet is kapott: a megismert gyakorlati eszközök, az elsajátított készségek, az önismeret, amire szert tett örökre vele maradnak és segíteni fogják nehezebb élethelyzetekben.

 

A fény ott van az alagút végén. Mindig van megoldás. Csak tenni kell érte. A legelső lépés nehéz, de utána beindul a pozitív spirál. Legfontosabb a saját megoldásod megtalálása, a saját erőforrásaidra támaszkodva elérni azt a célt, amit kitűzöl magadnak. S nem kell, hogy ezt egyedül csináld végig. De az eredmény és az érdem csak a Tiéd lesz!

Hasonló tartalmakért kövess Facebook és Instagram oldalamon, ahol további érdekes tartalmakkal érkezem rendszeresen!