Múlt héten volt egy olyan napom, amikor 3 csodálatos és gyönyörű nővel dolgoztam, külön-külön. Alapvetően egyiküknél sem ez a fő téma, de mégis aznap mindhárom esetben előkerült az elhízás, a plusz kilók, a külvilág elítélő megnyilvánulásai s persze ebből kifolyólag a folyamatos önostorozás, önbecsmérlés és önsanyargatás.

Mondanom sem kell, hogy ezután sokat fogunk beszélni és dolgozni a nőiesség és önértékelés témáján. Merthogy nyilván ez a kulcs: ha én OK vagyok magammal, ha szerintem nőies vagyok és megfelelek az általam állított női képnek, akkor nagyjából mindegy, mit mondanak mások.

Férfiakkal is dolgozom. Ott is sokszor előjönnek párkapcsolati kérdések. Az én tapasztalatom az, hogy egy válás, szakítás vagy ne adj’ Isten párjuk elvesztése után a férfiak arra emlékeznek, hogy mennyi szeretetet, törődést kaptak vagy nem kaptak a nőtől, vagy hogy a nő miként gondoskodott a családról, közös gyermekükről. S hogy vajon ők maguk mit ronthattak el.

De semmiképp sem arra, hogy hány plusz kiló volt a párjukon, mekkora csípője, combja, melle volt, vagy volt-e rajta narancsbőr.

Ha egy férfinak ez a fő szempontja egy párkapcsolatban, akkor ott már rég rossz valami. Ott hol van az elfogadás, a szeretet, a megbecsülés és a tisztelet? Ott valami mélyen elromlott már.

Aki pedig szóvá tenné valaha egy nőnek, hogy néz ki, az jobb, ha először végigveszi ezt a listát magában:
❓Tényleg túlsúlyos az illető? Mihez képest?
❓Állhat-e betegség a háttérben?
❓Lehet, hogy anyagcserezavarral vagy étkezési problémával küzd?
❓Lehet, hogy olyan élethelyzetben van, hogy nem tudja megoldani, hogy többet mozogjon? Vagy csak nem tud mozogni, mert fájdalmai vannak?
❓Előfordulhat-e, hogy évek óta keresi a megoldást, a megfelelő módszert, de még nem találta meg a sajátját?
❓És egyáltalán? Mi közöm van hozzá, hogy a másik ember hogy néz ki? A külseje dönti el, milyen ember ő?

Tudom, hogy ez nagyon megosztó és összetett téma. Nem célom vitát indítani, sem senkit meggyőzni. De látom, milyen, amikor valaki mindent megtesz azért, hogy önmaga legjobb formáját megtalálja, kívül-belül. S azt is látom, mit tesz egy emberrel, ha mások bántják.

A legjobb az lenne, ha nem ítélkeznénk sem mások, sem önmagunk felett.

No 2

Hasonló tartalmakért kövess Facebook és Instagram oldalamon, ahol további érdekes tartalmakkal érkezem rendszeresen!